Idag blir jag lite mer miljömedveten!

Idag bestämde jag mig för att börja handla ekologiskt i den mån det går. Allt finns ju inte. 
Så nu har jag börjat kolla upp lite olika märkningar och sånt som kan vara bra att veta!
Vi handlar ju alltid på Coop så det är där jag är och kikar runt för att se vad dom har att erbjuda.
 
Coop har ju sitt eget änglamark! 
Änglamark är Coop:s egna varumärke med miljö, hälsa och etik i fokus. Coop Änglamarks livsmedelsprodukter ska vara antingen KRAV-märkta eller ha EU:s ekologiska märkning. Några produkter är Fairtrade-märkta. Produkter för rengöring och hygien är märkta med Svanen/Bra miljöval.
 
Här får ni en liten översikt på några märkningar!
 

Treklöver

Vill du göra det enkelt för dig och samtidigt vara trygg med ditt val ska du håll utkik efter vår treklöver. Det är inte en officiell märkning men fungerar som en signal till ett ekologiskt eller miljömärkt val. Treklövern använder vi också i våra recept för att markera att en ingrediens finns som ekologiskt alternativ.

Ekologiskt jordbruk

Märket får användas frivilligt av producenter vars system och produkter uppfyller bestämmelserna i EU:s ekologiska förordning. Märket garanterar bland annat att minst 95 % av varans ingredienser är ekologiskt producerade. Från och med 2009 blir EU-ekologiska märkningen obligatorisk på eko-varor i hela EU.

KRAV

Kontrollförening för ekologisk odling. Reglerna omfattar odling och produktion. KRAV har ännu tuffare regler än EU på vissa områden, främst djurhållningen. Godkända oberoende certifieringsorgan utför idag kontrollen.

MSC

MSC (Marine Stewardship Council) är ett miljömärke för fiske från världshaven, då fisket skett med godkända  metoder och på fiskbestånd som tål fiske.

Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens märke som tagits fram  i samarbete med handeln för att underlätta för konsumenterna att handla miljövänligt. Framförallt är det produkter som kan ha stor miljöpåverkan som märks som till exempel hushållskemikalier.

EU-blomman

Rosstjälken med EU-stjärnkransen är EU:s gemensamma symbol för miljömärkning. Blomman är EU:s motsvarighet till den nordiska Svanen.

FSC

FSC (Forest Stewardship Council) är en miljöcertifiering av ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk.

Svanen

Officiellt nordiskt miljömärke. Används på kemiska varor, hygienartiklar, maskiner m.m.

Fairtrade

Är inget miljömärke, men en oberoende produktmärkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. De flesta av Coops Fairtrade varor är även ekologiskt producerade.
 
Denna fakta är tagen från www.coop.se
 
pussåkram
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :