Att föda utan vård, hur är det?

Om att föda utan vård

Hur skulle det vara att föda barn helt utan en barnmorska? Utan smärtlindring? Utan någon i närheten som vet vad man ska göra om något går fel? Bara hälften av alla kvinnor som föder barn i låg- och medelinkomstländer har tillgång till mödrahälsovård och vård för nyfödda. I Asien och Afrika föder bara en av fyra kvinnor på sjukhus eller annan klinik. De som drabbas hårdast är fattiga.

 

Gravida flyktingar

I år är läget extra akut. Det har inte befunnit sig så många människor på flykt sedan andra världskriget. Detta får mödradödligheten att skjuta i höjden. Tre av fem av alla som dör av en graviditet eller förlossning idag lever i eller är på flykt från krig, konflikter och naturkatastrofer. Över femhundra flyktingar dör alltså varje dag, för att de är gravida! Ett exempel är konflikten i Syrien där mödradödligheten ökat med nästan 40%.

 

Om tonårstjejer

Visste du att den en av de vanligaste dödsorsakerna bland tonårstjejer är att de blivit gravida? 67 miljoner flickor i världen tvingas gifta sig innan de fyllt 18 år och blir ofta gravida i samband med detta. Och unga tonårstjejer löper större risk att dö till följd av komplikationer. 

 

Om barnvagnsmarschen

För sjunde året i rad arrangerar RFSU en barnvagnsmarsch mot mödradödlighet den 5 mars. Lovisa Burfitt har designat årets barnvagnsskydd som delas ut på marscherna runt om i Sverige. Tillsammans bildar vi en ilsket röd ström av människor som inte accepterar att kvinnors liv är så lågt prioriterade bland världens ledare.

 

Gå med barnvagnsmarschen – eller starta en egen

Barnmarschen går på alla stora orter och många små. Hittills är närmare 30-tal marscher anmälda. På barnvagnsmarschen.se ser du hela listan över alla orter. Saknas det en marsch på din ort? Det är enkelt att starta en egen marsch. Allt du behöver göra är att fylla i ett formulär. Du bestämmer själv nivån för ditt engagemang, marscherna varierar från 7-150 personer. RFSU skickar ett kampanjpaket med affischer, foldrar och några regnskydd så att du lätt kommer igång.

 

I Kalix samlas vi 11.30 utanför folkets hus. Vi ses där!

https://www.facebook.com/events/471158609736574/ <---- Länk till Evenemanget

Tidsinställt inlägg

Kommentera inlägget här :