komplikationer vid en graviditet.

Om komplikationer

Vid 42 procent av alla graviditeter uppstår olika typer av komplikationer. Vilka chanser kvinnor har att överleva dem skiljer sig kraftigt åt mellan rika och fattiga länder. I Sverige är risken 1 på 14100 att dö. I Sierra Leone är den 1 på 17. I Somalia 1 på 32. Förblödning, blodförgiftning och sårinfektion, för trångt bäcken och blodtryckssjukdomar som tex havandeskapsförgiftning är några av de vanligaste dödsorsakerna. Har du själv varit med om någon av dessa komplikationer? Då kan du kanske tänka dig hur situationen hade varit om du hade fött barn helt utan vård.

 

Om aborter

Världen över blir flickor och kvinnor gravida mot sin vilja och ser abort som sin enda utväg. Men idag lever 1 av fyra i länder där det är totalförbjudet med abort eller bara tillåtet om kvinnans liv är i fara. Och i många fler är det nästan omöjligt att få tag på säkra, lagliga aborter. De som drabbas hårdast är de fattiga. Därför mister 47 000 kvinnor livet varje år på grund av osäkert utförda aborter. En osäker abort innebär att den utförs av någon som inte har tillräckliga medicinska kunskaper, saknar modern utrustning och att de hygieniska förhållandena är dåliga. Många kvinnor tar till desperata metoder. Att föra upp vassa kvistar i underlivet, dricka blekmedel, äta krossat glas eller stora mängder klorokinin (malariamedicin) är några av sätten.

 

Om varför det är såhär

Kvinnor världen över har låg status och knappt någon makt att bestämma över sina egna liv. Till exempel OM och NÄR de vill ha barn. Det saknas bra sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård.

 

Om hur det skulle kunna vara

Det går att förhindra cirka 90 procent av alla dessa dödsfall. Det behövs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter. Fast mest krävs det att frågan prioriteras av politiker. 

Om barnvagnsmarschen

För sjunde året i rad arrangerar RFSU en barnvagnsmarsch mot mödradödlighet den 5 mars. Lovisa Burfitt har designat årets barnvagnsskydd som delas ut på marscherna runt om i Sverige. Tillsammans bildar vi en ilsket röd ström av människor som inte accepterar att kvinnors liv är så lågt prioriterade bland världens ledare.

 

Gå med barnvagnsmarschen – eller starta en egen

Barnmarschen går på alla stora orter och många små. Hittills är närmare 30-tal marscher anmälda. På barnvagnsmarschen.se ser du hela listan över alla orter. Saknas det en marsch på din ort? Det är enkelt att starta en egen marsch. Allt du behöver göra är att fylla i ett formulär. Du bestämmer själv nivån för ditt engagemang, marscherna varierar från 7-150 personer. RFSU skickar ett kampanjpaket med affischer, foldrar och några regnskydd så att du lätt kommer igång.

 

I Kalix samlas vi 11.30 utanför folkets hus. Vi ses där!

https://www.facebook.com/events/471158609736574/ <---- Länk till Evenemanget

Kommentera inlägget här :