Min första älg!

På lördagsmorgonen så begav vi oss ut till stugan för att lämna av Saga med Farmor och Farfar och sen så åkte vi vidare för att möta upp resten av jaktlaget hemma hos E för att planera in dagens jakt.
Vid halv sju tiden var vi på plats i skogen och jag skulle följa med M och gå med hunden Z. Vi hann inte gå så långt förrän Z fick upp älg och det dröjde inte länge till förrän han började skälla. Såå spännande. Vi smög sakta närmare genom skog och mark och på pejlen så kunde vi se hur långt borta hunden var och hur han rörde sig. Sen vart det tyst och det visade sig att älgarna förflyttade sig. Så sen fick vi gå en bit och då hörde vi hur Z började skälla igen.
 
Å sen var det bara att smyga igen, M som är längre än mig och tar stora baoutakliv sa åt mig att jag skulle gå i hans spår och att han skulle försöka ta mindre kliv. Ja han lyckades bra de första tre stegen sen har jag tagit stoora kliv.. Varför jag skulle gå i hans spår det är för att då vet man att det inte knakar av kvistar eller så. Första biten vi smög gick bra ändå men sen blev det bara tätare och tätare och risigare och risigare. Det blev mera spännande ju närmare vi kom och man känner verkligen hur adrenalinet flödar genom kroppen. Tillslut var vi så nära att vi kunde se hunden, cirka 30 meter framför oss. Men ingen älg såg vi. Sen blev det tyst och efter ett tag hörde vi hur Z började skälla igen, då längre bort, älgarna hade nog hört oss och sprungit iväg. Då fick vi skynda oss och nu behövde vi inte smyga så mycket.
 
Efter några hundra meter hörde vi Z närmare igen. Jag fick smyga först för det var jag som skulle få skjuta i första hand om allt skulle gå bra. Vi kom till en liten myr och då var vi ganska nära rågången där jaktmarken slutar vi ville ju inte att älgen skulle fortsätta mot det hållet. Så jag ställde mig på pass så jag hade myren framför mig och M gick för att göra en stöt (om jag har fattat de rätt så kallas det så). Älgen vände om igen men tyvärr kom dom inte förbi mig. Sen så ville dom inte stanna nå mera och dom fortsatte neråt mot en av gubbarna som satt på pass vilket vi kunde se via pejlen. Vi började knata mot vägen igen efter våra strapatser med allt smygande.
 
När vi kom ner till vägen fick vi höra att han som satt vid passet där älgen passerat hade lyckats skjuta men att älgen fortsatt och hunden var fortfarande efter. På peljen såg vi att älgen stannad ungefär 600-700 meter från där skottet avlossats och Z skällde för fullt. M förstod att den var träffad. Vi lät Z skälla en stund medan vi tog en liten paus och åt en smörgås så man skulle orka vidare. Så begav vi oss igen. Vi kom fram till en liten öppning där M satte mig å sitta på pass å vänta så gick han vidare och det tog inte så länge så kom älgen med Z bakom sig.
 
Jag såg älgen tidigt och från början såg det ut som att den skulle springa rakt på mig men som tur var vek den av lite. Hur som helst jag osäkra bössan å siktade på den när den kom halvspringandes å sen tröck jag av å PANG! det tog kanske 5 sekunder så trilla den i backen. Vilken adrenalil kick alltså.! Wow. Det var helt otroligt, jag hade skjutit min första älg, strax före kl 14 i lördags!!! Spänningen var olidlig och under några sekunder efteråt skakade knäna. Det första jag gjorde var att ringa mamma! Skicka bilder till familjen, ringa Robert å ja, lägga ut de på Fejjan så klart!
 
Så Farfar, nu har jag invigt bössan som jag ärvt av dig! Jag gissar du är stolt! :)
 
Så nu har jag lärt mig en hel del om hur det är att smyga på stånd, ta ur en älg (man tar bort hela vommen, magsäck å de) å massa annat nyttigt!
Hade en toppenrolig och intressant dag!
 
Kan ju tillägga att efter älgen var skjuten så kom dom med fyrhjuling och vi fraktade den till slakthuset där vi tog å flådde den å så. Nu ska den då hänga någon dag innan man styckar upp den. Å jag fick en file :)
 
Här har ni en bild på mig och min ko!
 
pussåkram!
 

Provet avklarat :)

Ja då har jag gjort bort provet i sjukvård. Det kändes ändå hyfsat bra trots att jag började plugga igårkväll. Var vissa saker som jag inte alls läst in mig på men men. Huvudsaken är att jag får godkänt. Så nu väntar två veckor till jag går ut på praktik. Spännande!

Idag ska vi mysa jag å saga. Burre åker iväg på jobbet nu så. Vi ska väl in till stan sen å handla lite välling å sånt nödvändigt. Så tar vi nog en stadsprommis också :)

Pussåkram

Burres födelsedag :)

Ja idag har det inte varit nån vanlig dag för det är faktiskt min darlings födelsedag. :)

Grattis å hoppas du haft en bra dag!! :)

Pussåkram